Velg en side

Undervisningsprinsipper

EKT Rideskole ble etablert på Ekeberg i Oslo i 1954. Som en av Norges største rideskoler siden 60-tallet har tusenvis av ryttere startet sin karriere hos oss, både profesjonelle og amatører. EKT er en av Norges største arenaer for rekruttering til hestesporten og hestefagene. EKT har i dag i over 400 rideelever pr. uke.

EKT arbeider kontinuerlig for å holde et høyt nivå på undervisningen. Basert på erfaring fra daglig rideskoledrift i stor skala siden 1964 har vi vårt eget pedagogiske opplegg for undervisning. Skolens hovedridelærere har godkjent utdanning fra Starum eller tilsvarende godkjente ridelærerutdanninger.

Hvordan foregår ridningen på EKT?

Rideskolen har et stort utvalg i ponnier og hester som er tilpasset de ulike kurs og tilbud rideskolen tilbyr. Vi har godt utdannende og trygge ridehester av rasene Welsh Mountain, Connemara, Sportsponni, New Forest, Shetlandsponni og Fjordhest. Vi har primært et hestemateriell tilpasset barn og unge, men vi har også noen timer/hester tilrettelagt for voksne og mer erfarne ryttere.

Ridekurs innendørs foregår i vår lyse, flotte ridehall på 20×60 meter med Walber bunn. Om sommeren kan vi også bruke uteridebaner. Kursene har noe turridning i Ekebergskogen når elevene kan mestre dette. Alle kurs inneholder 2-3 timer teoriundervisning pr. termin. Kursene er delt opp etter ferdighet og alder på elevene. Elevantallet vil være ca 12 pr. time. Elevene lærer alt fra grunnleggende øvelser på nybegynnerkursene til mer krevende øvelser på øvet- og vidregåendekurs.

 1. Som nybegynner får du en kombinasjon av teori og ridning i praksis. På nybegynnerkurs har elevene faste hester i starten av kurset slik at alle kan føle seg trygge og bli godt kjent med hesten sin.
 2. Etterhvert som rytterene blir mer erfarne, vil hestene rullere mellom elevene på kurset. På den måten blir det mest rettferdig og rytteren vil lære å ri ulike typer hester.
 3. Elevene flyttes over til neste ferdighetsnivå når de er klare for det. Instruktøren vil vurdere hver elev ved overgang til nytt semester, eller ved behov.

Balansetrening

Rideskolen legger stor vekt på balansetrening fordi balanse er grunnlaget for all ridning. Alle nybegynnerkurs begynner med barbakridning (ridning uten sal) det første semesteret. Eleven har en halsring til støtte. Unansett nivå rir alle elever uten sadel 2-3 ganger i løpet av semesteret.

Sitstrening

Rideundervisnigen foukserer bevisst på hva betydningen av riktig sits har for rideferdighetene. Disse prinsippene læres på alle kurs og nivåer ved EKT Rideskole. Man blir aldri for god eller for utlært til å fokusere på sits og balanse. Som eksempel kan man trekke frem rytterne på den Spanske Rideskolen i Wien. Før de blir utnevnt til beridere, må de gjennom mange timer sitstrening i longe. Selv de de mest rutinerte beriderne rir uten stigbøyler hver dag for å konsentrere seg fullt og helt om sitsen og balansen på hesteryggen.

Fallteknikk

I det pedagogiske opplegget er det innlagt falltrening av hest. Da er det ikke tillatt med sikkerhetsvest.  Sikkerhetsvest kan brukes i sprangtimene og turriding. Elever ved EKT Rideskole skal lære å sitte riktig, føle og kjenne på hestens bevegelser. En vest vil hemme kroppens bevegelser og kontakten med egen kropp blir forstyrret av en avstivet vest.

Utstyr og rideklær

Reglement og anbefalinger for utstyr og rideklær til vanlige ridetimer på rideskole og til konkurranser.

Elever kan låne godkjent ridehjelm hos oss til de første ridetimene, men vi oppfordrer elever til å kjøpe egen hjelm etterhvert. Det er påbudt med godkjent ridehjelm på alle ridekurs og ridetimer på EKT.

I ridekonkurranser er det påbudt med godkjent ridehjelm i alle grener.

 

Hvis du ikke har ridebukse, kan du bruke en tettsittende bukse som ikke sklir i mot lær. Tykt bommullsstoff er å foretrekker. Unngå sømmer som kan gnage der man har konakt med salen/hesten (under baken og innside av lår og legg). Ridebukser er spesiallaget for optimal komfor og feste mot lær. Helskinn er ikke nødvendig, men gir bedre feste i salen.

I ridekonkurranser på lavt nivå skal ridebuksene være lyse i fargen. Helt hvite er korrekt farge i konkurranseridning og kan også brukes på rideskolestevner.

 

Hvis du ikke har ridestøvler eller lave ridesko, kan du bruke sko med lav hel som sitter godt fast på foten. Skoen bør ha god støtte rundt ankelleddet.Gummistøvler eller sko uten snøring/feste egner seg ikke da skoen kan falle av når man rir uten stigbøyler.

I ridekonkurranser skal rytteren ha ridestøvler i mørkt lær/kunstskinn. Støvlen kan være en todelt variant med ridesko og leggchaps.

 

Ridehansker, eller fingervanter som ikke sklir mot lær, er å anbefale for å unngå at tøyler glir ut av hendene på rytteren. På vinteren må rytteren ha varme ridehansker som ikke er for tykke, rytteren må kunne lukke fingrene helt om tøylen. For ekstra kale dager finnes det ridevotter, en vott der lillefinger er løs slik at riktig tøyletak kan utføres.

I ridekonkurranser skal rytteren ha hvite eller lyse ridehansker.

 

Kle deg etter temperatur og vær ute, gjerne lag på lag fordi ridning er trening. Overdelen bør være ettersittende eller formsydd. Ermene skal være lange eller 3/4, bortsett fra på varme dager da man kan ri med kort ermet genser. Aldri singlet, hettegenser eller store krager eller skjerf under ridning.

I ridekonkurranser er riktig antrekk ridejakke i mørk farge, sort eller mørkeblå mest vanlig. Rød ridejakke kan brukes i sprangridning. En lys eller hvit høyhalset genser eller helst skjorte skal bæres under ridejakken. Skjorten skal være kneppet helt opp. I dressurkonkurranser kan man ha en lyst tørkle knyttet pent i halsen, eller bruke kalvekryss som er det mest vanslige i litt høyere dressurklasser.

Sikkerhetsvest er ikke et krav på EKT Rideskole. Barn og unge som skal lære å ri skal ikke ha noe som hemmer kroppens bevegelser og kontakten med sin egen kropp under ridning. Det pedagogiske opplegget på EKT er nøye bearbeidet for at elevene skal ha trygghet, og dermed mulighet til å utvikle seg i takt med sin egen motoriske utvikling. På sprangkurs kan elevene bruke sikkerhetsvest hvis de ønsker det.

Les mer: Foredrag om sikkerhet i idretten og bruk av sikkerhetsvest i ridnig ved prof. Gunnar Breivik (NIH) og Sissel T. Falch.

Mobiltelefoner, nøkler og verdisaker skal ikke oppbevares i lommen under ridning. Verdisaker kan gis til ridelærer før timen eller henges i en sekk el.l inne i ridebanen. Det er en knaggrekke i hjørnet til høyre med en gang du kommer inn i banen som kan brukes til personlige eiendeler av verdi.

En elevgarderobe finnes ved siden av der oppropet skjer til alle timer unntatt utendørs ponnikurs. Her kan elever skifte og oppbevare eiendeler mens man rider eller jobber som leier i runderridningen eller i terapiridningen.

Sikkerhet og ansvar

Vi oppfordrer alle til å lese igjennom punktene nedenfor.

Sikkerhet under ridning

 • Ridehjelm av godkjent merke er påbudt.
 • Sikkerhetsvest er ikke påbudt i dressurridning på EKT. Les hvorfor her.
 • Nybegynnere og usikre ryttere kan benytte halsring som støtte i tillegg til tøyle.
 • Nybegynnerkursene vil ha undervisning på stallen de første 1–2 timer i håndtering av hest og utstyr før rideundervisningen begynner.
 • Ved behov kan eleven ha en person til å leie hesten i ridetimen.
 • Følg ridelærer og stallpersonalets anvisning for leiing av hesten inn og ut av ridebanen.
 • Nøkler og mobiltelefon må ikke bæres på kroppen under ridning.
 • Hold foreskreven avstand (minimum en hestelengde) til hesten foran deg og til siden.
 • Hesten skal alltid leies på leiers høyre side.

 

 

Sikkerhet på området

 • Ridehus og staller har store og brede ganger, dører og vantporter for sikker ferdsel.
 • Lys og funksjonelt ridehus med høye skrånende vegger inn mot banen.
 • Ridebunnen er at høy kvalitet; Walberbunn – silikatsand blandet med filt og fiber.
 • Båre med teppe og førstehjelpsutstyr er plassert rett innenfor dobbeltdøren inn til ridehuset.
 • Stallpersonalet bærer trådløse telefoner med rask tilgang til ekstern hjelp.
 • Lett tilgjengelig garderobe med benker.
 • Eget rom i 2. etg. er spesielt innredet som hvilerom.
 • Stallpersonalet får opplæring i førstehjelp.

Ansvar

 • All ridning og omgang med dyr skjer på eget ansvar.
 • Rideskolen har ikke ansvar for skader som elever og besøkende måtte pådra seg eller uhell som måtte skje innenfor rideskolens område.
 • Rideskolen har ikke ansvar for elevenes penger, personlige effekter eller verdisaker.
 • EKT Rideskole har ansvarsforsikring for sin virksomhet gjennom IF Skadeforsikring. Det er opp til den enkelte elev å tegne privat ulykkesforsikring.